BAG Orgelmakers

Voor stemmen en onderhoud van kerkorgels/huispijporgels en kistorgelverhuur

De bouw en functie van een kistorgel

Het bouwen van een kistorgel is een vak apart. Veelal kijkt men erg op tegen grote orgels waarbij zeer zeker het nodige vakmanschap komt kijken. Een kistorgel bouwen is niet anders dan een grote energiebron in een klein kistje stoppen. Daarbij komen specifieke zaken aan de orde die in grote orgels minder een rol spelen.

Door de beperkte ruimte staat het pijpwerk dicht op elkaar. Dit kan de nodige problemen geven bij het stemmen van het kistorgel. Tevens kan hierdoor de uitstraling van de klank belemmerd worden.

Acclimatisatieproces

De kunst van het bouwen van een goed kistorgel vraagt veel ervaring omdat er eenvoudigweg veel mis kan gaan. Ook moet een kistorgel in alle mogelijke ruimtes probleemloos geplaatst kunnen worden. Dat geldt zowel voor droge ruimtes als vochtige ruimtes.

Meestal staat een kistorgel opgesteld voor een periode van een of twee dagen tijdens een generale repetitie en een concert. Daarom is het van groot belang dat het orgel snel en gelijkmatig acclimatiseert in de desbetreffende ruimte. Stemvastheid is daarbij onmisbaar.

Hoge eisen

Een kistorgel moet dus aan bepaalde eisen voldoen. De klank moet rondom het orgel goed uitstralen in het koor/orkest. De klank moet niet dominant zijn maar wel een leidende functie kunnen vervullen. Helderheid, een belijnde klank en draagkracht zijn daarbij sleutelwoorden.

Speelaard

De speelaard (toucher) moet soepel aanvoelen en direct contact met het speelventiel is zeer gewenst. Hierdoor kan de continuo-speler het instrument precies en met aandacht voor kleine nuances bespelen.

Kistorgel huren

Mocht u een kistorgel willen huren voor een concert of uitvoering, dan kunt u terecht op deze pagina. U kunt in principe zelf de kosten berekenen voor een dergelijke huursessie. Ook afwijkende huurmogelijkheden zijn altijd bespreekbaar.

Vrijblijvend contact

Neem vrijblijvend contact op. U wordt zorgvuldig en snel te woord gestaan.